Распоред наставе на РТС 3

РТС Планета

Моја школа

Светски дан јабуке у Докмиру

У издвојеном одељењу у Докмиру, 20. октобра обележен је Светски дан јабуке. Ученици старијих разреда су, у сарадњи са наставнцама историје и српског језика, организовали мини-предавање у вези са овим воћем. Сваки ученик добио је задатак да истражи повезаност јабуке са одређеним стварима из свакодневног живота. Представили су основне карактеристике ове биљке, сазнали су какве везе са јабуком имају Исак Њутн, америчка компанија „Епл, Њујорк. Истраживали су нашу народну традицију и употребу јабуке у обчајима. Разрешили су шта значи израз „јабука раздора, и шта је то Адамова јабучица. Пронашли су песме Добрице Ерића, Милована Данојлића, Јована Јовановића Змаја, чија је тема управо јабука. 

На самом крају и ученици су се опробали у улози песника. Имали су задатак да напишу чинквину, кратку песму од пет стихова која има устаљену структуру, и на тај начин покажу своју маштовитост. Радионица је успешно спроведена, а поред тога што су научили доста занимљивих ствари, ученици су се изузетно забавили. Као резултат читавог труда јесте пано на којем су се нашле њихове песмице.

Светски дан јабукe први пут је обележен у Великој Британији 20. октобра 1990. године како би се указало на значај који има по људско здравље. Јабука је једино воће које има свој дан.

 

Измењено 21. 10. 2021

Menu
Menu